10 potraw kuchni mazurskiej- odkryj dania kuchni mazurskiej

10 potraw kuchni mazurskiej- odkryj dania kuchni mazurskiej

Kuchnia mazurska to bogactwo smaków i aromatów. Region ten słynie z wykorzystywania tradycyjnych produktów takich jak między innymi ryby, miód oraz grzyby czy dzikie owoce. W tym poradniku kulinarnym przedstawiamy 10 przepisów na dania kuchni mazurskiej wraz z krótkimi przepisami, które zachwycą każde podniebienie.

1. Zupa rakowa- specjalność Warmii i Mazur

Jednym z charakterystycznych dań kuchni mazurskiej jest zupa rybna lub rakowa. W tym przepisie wykorzystujemy raki, które są świadectwem wyjątkowo czystych wód jeziorowych, do których Sasek Wielki śmie się zaliczać. Do zupy dodajemy także warzywa takie jak na przykład marchew, pietruszkę oraz seler.

Zupa z raków, zupa rakowa

2. Plińce z pomoćką- przysmak kuchni mazurskiej

Placek po mazursku to smaczna propozycja na obiad. Składniki to ziemniaki i cebula starte na drobnych oczkach, jedno surowe jajko i jedna łyżka mąki. Wszystko to mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni, aż do momentu uzyskania złotobrązowej skórki. Najlepiej smakują podane z kwaśną śmietaną i czosnkiem.

Plińce z pomoćką

3. Karkówka, szaszłyki z jagnięciny, kiełbasa- mięsiwa kuchni mazurskiej

Nie wyobrażamy sobie majówki bez tych grillowych klasyków. Pysznie pasuje do nich faszerowana kozim serem papryczka lub kiszony ogórek. Po wszystkim na grilla można wrzucić kolbę kukurydzy z masełkiem.

Mięsiwo na grilla z rozmarynem

4. Grillowana ryba z ziemniakami i warzywami- najbardziej popularne z dań kuchni mazurskiej

Ryby to ważny element kuchni mazurskiej. W tym przepisie proponujemy sandacza skropionego cytrynką, który podajemy z ziemniaczanymi łódeczkami oraz warzywami takimi jak cukinia, szparagi czy bakłażan.

Grillowany sandacz skropiony cytryną z cukinią i szparagami

5. Kotlety mielone z kaszą gryczaną

Kotlety mielone to ulubione danie wielu Polaków. W kuchni mazurskiej przygotowuje się je z dodatkiem kaszy gryczanej, która nadaje im wyjątkowego smaku. Do tego puree marchewkowe i zasmażane buraczki.

Kotlety mielone z puree marchewkowym i zasmażanymi buraczkami

6. Pierogi z mięsem i grzybami

Pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej. W wersji mazurskiej, nadziewamy je gęsiną oraz duszonymi rydzami.

Mazurskie pierogi z gęsiną i rydzami

7. Gołąbki z mięsem

Gołąbki to danie z kapusty, które jest popularne w całej Polsce. W wersji mazurskiej, lipcową kapustę nadziewamy wieprzowiną, a wszystko polewamy pomidorowym sosem.

Gołąbki w sosie pomidorowym z młodymi ziemniakami

8. Kaszanka z cebulą i jabłkiem

Kaszanka to tradycyjne danie wiejskie, które jest bardzo popularne na Mazurach. W tym przepisie serwujemy ją z dodatkiem cebuli oraz jabłka.

Kaszanka z cebulą i jabłkiem

9. Kulebiak z łososiem i szpinakiem

Kulebiak to potrawa, która pochodzi z kuchni rosyjskiej. W wersji mazurskiej, nadziewamy go łososiem i szpinakiem.

Kulebiak ze szpinakiem i łososiem

10. Ciasto sękacz- słodkości kuchni mazurskiej

Tego biszkoptowego hitu chyba nie trzeba nikomu przedstawiać- jest regionalną specjalnością w północno-wschodniej Polsce.

Sękacz ciasto

Dania kuchni mazurskiej są naprawdę przepyszne, będąc w regionie Warmii i Mazur trzeba ich po prostu spróbować.

Zachęcamy do rezerwacji naszego domu na Mazurach, aby stworzyć okazję do skosztowania regionalnych specjalności.